Безпека при палінні кальяну
БЕЗПЕЧНЕ КУРІННЯ: ЯК НЕ ЗАШКОДИТИ ЗДОРОВ'Я
- Кальян дарує приємне відчуття розслаблення, якщо він правильно приготований. В іншому випадку ви ризикуєте заробити головний біль і нудоту. Але правильність приготування - не єдине, що потрібно врахувати.
- Дотримуйтесь простих правил при палінні, щоб не зіпсувати вечір і самопочуття навіть на наступний день.
- Краще не поєднувати кальян з алкоголем. Тютюн підсилює вплив міцних напоїв на самопочуття. Іноді можна випити келих вина, але не перестарайтеся з випивкою.
- Не паліть на голодний шлунок, це часто викликає нудоту.
- Краще сидіти не за столом, напівлежати на дивані або кушетці. Тобто тіло повинно бути в розслабленому стані.
- Ставити кальян потрібно на низький столик або на підлогу, щоб шланг не має перехилявся.
- Мундштук потрібно міняти, навіть якщо курите з близькими людьми.
- Не варто палити кальян довше, ніж раз на тиждень.
- Одного наргиле для однієї людини може бути багато, іноді після цього болить голова або з'являється нудота.
- Якщо готуєте кальян вдома, дотримуйтесь технології забивання.
Ці прості рекомендації допоможуть вам отримувати від кальяну тільки розслаблення і приємні емоції. Ще один момент. Більшості з вас він здасться абсурдним, але не згадати про нього не можна. Не пийте вино або алкоголь з колби кальяну! Отруєння продуктами згорілого тютюну неминуче.
ЯК ПОЛІПШИТИ КАЛЬЯН
Щоб нанести менше шкоди здоров'ю, слід дотримуватися технології. Обов'язково перевірте герметичність з'єднань перед початком куріння. У процесі потрібно продувати кальян, щоб охолодити тютюн і врівноважити тягу.
Не використовуйте відсирілий тютюн, він не розпалюється і замість користі принесе додатковий шкоду. Вугілля потрібно прогрівати добре, інакше кальян буде зіпсований і у курців може виникнути головний біль.Теж саме стосується тютюну, якщо він довго лежав - маринад випарується і тютюн почне горіти і гірчити. У будь-якого тютюну є термін придатності, і він може зіпсуватися навіть якщо зберігався правильно.
Тому використовуйте свіжий тютюн і натуральний кокосове вугілля.
ПРАВИЛА ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ
Незважаючи на те, що традиції куріння кальяну часто змінюються, і в цей процес вже не вкладають стільки сенсу, правила пожежної безпеки незмінні. Не варто забувати, що шиш несе ризик займання.
До цих пір в східних країнах підлога в кальянних зазвичай глиняна або кам'яна. Це безпечно, можна не боятися падіння іскор. Іскри летять під час будь-якого сеансу куріння, але іноді в процесі навіть падають вугілля. Мінімальна проблема в даному випадку - затятий килим або оббивка дивана, але проблеми бувають і більш серйозніші.Небезпека зростає через те, що в кальянних і вдома велика частина матеріалів синтетичні, легко спалахують і складно піддаються гасінню.
Основні норми безпеки, яких слід дотримуватися:
- Перед початком розпалу вугілля переконайтеся, що поруч немає горючих і легкозаймистих матеріалів. Килими, гардини і штори повинні бути далеко від вугілля. Вдома це забезпечити легко, а ось в кальяну бувають проблеми. Власники хочуть зробити інтер'єр більш цікавим і навантажують його тканинами, що і може стати причиною пожежі.
- Вугілля можна брати тільки спеціальними металевими щипцями.
- Очистіть шлях. Переконайтеся, що по шляху немає масивних предметів.
- Розігрівшись вугілля можна класти тільки на металеві підставки.
- Ставити кальян потрібно тільки на рівну поверхню, максимально стійко.
- Після куріння залийте вугілля водою.
- Поруч обов'язково мають бути засоби гасіння пожежі. У барах і закладах це вогнегасники, вдома - ковдру з натуральної тканини і ємності з водою. Найкраще палити кальян там, де є можливість набрати води.
- Безпечна відстань від вугілля до тканин або горючих матеріалів - 50 см.
- Таблетки вугілля розпалюються швидко, але від них виходить дуже багато іскор, які створюють небезпеку. Кокосове вугілля більш безпечне.
- Краще закрити чашу ковпаком, щоб вугілля не впали і не зіпсували скатертину або килим.
- Чіпати чашу можна тільки щипцями або рукавицею, вона дуже гаряча і можна обпектися.
Це все, дотримуючись цих правил ви вже скоротіть ймовірність виникнення пожежі.