Як відкрити кальянную
Незважаючи на прогнози експертів і економічна криза в країні, відвідувачів в кальяну багато завжди. При цьому, популярністю користуються і класичні заклади без кухні, де подають тільки наргиле і напої. Такий бізнес не потребуватиме багато витрат, але швидко окупиться і почне приносити прибуток.
НЮАНСИ БІЗНЕСУ
Такий бар вимагає невеликої суми, але, щоб виділитися на тлі конкурентів, у вас повинно бути перевага, унікальна особливість. Обов'язково потрібна буде тематика закладу, «фішка», і чітка відповідність темі.
Ще один, навіть більш важливий момент - хороша вентиляція в барі. У залі повинен стояти легкий аромат диму, тому потрібні потужні витяжки та системи кондиціонування.
В умовах жорсткої конкуренції економити на тютюн, кальянах і фахівцях не можна.
З ЧОГО ПОЧАТИ
Для першого часу, щоб відкрити маленький бар, вам потрібно буде близько 16000 доларів, за вказаною нижче бізнес-плану. Термін окупності бізнесу складе 18 місяців. Сума розрахована з урахуванням статистики: в Україні близько 2 тисяч кальяну, і кожен місяць туди приходить мінімум 400 осіб. Середній рахунок при цьому - 11 доларів.
Важлива перевага кальяну - високий прибуток і малі витрати на обслуговування. З одного проданого кальяну ви можете отримувати 70% від ціни, яку залишили за куріння.
Для відкриття бару знадобляться:
- Приміщення 100 кв. м. Важливо правильно вибрати місце, воно повинно бути прохідним, але далеко від конкурентів. Краще відкриватися не в центрі, так дешевше, і у відвідувачів менше альтернативи навколо.
- 10 якісних кальянів від провідних виробників.
- Якісні тютюн і вугілля від відомих брендів, на місяць роботи.
- Меблі і предмети інтер'єру. Інтер'єру потрібно приділити особливу увагу, в залежності від цільової аудиторії, виберіть тематику закладу. Можна оформити кальянную в класичному східному стилі, зробити її люкс-закладом, або присвятити якомусь фільму.
- Напої. Алкоголь можна продавати тільки за акциз, це додаткові витрати. Для початку його в меню можна не включати, зробіть акцент на традиційному палінні кальяну, яке зазвичай доповнюється чаєм, а не вином.
- З персоналу на перших порах потрібно кальянщик, краще 2, прибиральниця і бармен, але якусь із цих ролей можете тимчасово зайняти ви.
Якщо ви в цих справах не сильні - краще замовити бізнес-план у професіоналів, це буде дорожче, але правильніше.
ЯК ЗНАЙТИ ПОСТАЧАЛЬНИКІВ
Купуйте тютюн і кальяни тільки в профільних магазинах, вибирайте перевірені бренди. Попередньо вивчіть, яким повинен бути хороший кальян, і які тютюн користуються найбільшим попитом.
Можна придбати наргиле від Amy Delux, це відома німецька марка, і коштує вона дорожче. Ви можете купити якісні китайські кальяни KAYA, MYA, Yahya за нижчими цінами.
З тютюну потрібно вибрати кілька варіантів різної міцності. Найлегший і дешевий на ринку України - Serbetli, важчий - Fumari, Starbuzz і найважчі - Al Fakher і Dark Side. Ще популярна Нахла, але для початку можна обмежитися трьома видами тютюну різної міцності, а Нахла - значно міцніше всіх перерахованих.
А ЧИ МОЖНА ЗАОЩАДИТИ?
Так, ви можете заощадити на відкритті такого бізнесу, якщо почнете забивати кальян на пляжі, і вам не доведеться платити за оренду і навіть організовувати бар, або знайдете ресторан, в якому ще не подають наргиле, і запропонуйте їм розміститися на території закладу. Так ви будете платити значно менше, не буде потрібно меблі та оформлення інтер'єру, а персонал можна скоротити лише до кальянщиків.