Чому гірчить кальян і навіщо його продувати
Але іноді в процесі куріння тютюн починає гірчити, цей неприємний смак зіпсує все враження від кальяну, курити його неприємно і не смачно. Якщо тютюн став гірчити, не поспішайте забивати новий кальян. Можливо його ще вийде врятувати.
ПРИЧИНИ ГІРКОТИ
Якщо гіркота з'явилася через годину куріння, можливо тютюн вже прийшов в непридатність і зробити нічого не можна. Середній час куріння зазвичай становить 60-80 хвилин, тому в цьому випадку вам залишається тільки припинити сеанс або замінити забивання. Але іноді вона виникає на початку куріння, причини цього можуть бути наступні:
- Занадто малі затяжки.
- Неправильне розташування вугілля. Іноді їх кладуть на центр чаші, тоді тютюн перегрівається і прогорає швидше.
- У чаші занадто багато тютюну.
- Кальян НЕ продутий.
Друга і третя причина криється в неправильному приготуванні кальяну, перша і четверта - помилки курця, їх можна усунути і повернути смак і димність.
Плавно переходимо до питання, чому кальян потрібно регулярно продувати.
На корпусі наргиле є спеціальний клапан, який відводить вуглекислий газ, що виникає при палінні. При вдиханні кулька клапана закриває отвір для продувки, а при тиску повітрям на нього - відкриває.
Продування кальяну дозволяє випустити чадний газ і охолодити тютюн, який почав підгоряти. Це простий процес, але він ефективний при перегріванні тютюну. Продування нормалізує температуру, якщо добре продути кальян і пересунути вугілля, можна повернути димові нормальний запах і смак.
ЯК ПРОДУВАТИ КАЛЬЯН І ЯК ЧАСТО ЦЕ ПОТРІБНО РОБИТИ
Продувати кальян просто, потрібно всього лише легко подути в трубку, щоб від вугілля пішов дим. Робити це потрібно дуже акуратно, в деяких конструкціях кальяну вода з колби може інтенсивно підніматися і доходити до тютюну в чаші. В цьому випадку кальян буде зіпсований. У більшості кальянів є обмеження для руху води, але все одно продування повинна бути акуратним.
Перед початком куріння варто перевірити, чи не залипнула кулька клапана. Якщо він застряг, то будь-яка спроба продути кальян призведе до потрапляння води в шахту.
Щоб кальян не гірчив, робити це потрібно кожні 8-12 затяжок з самого початку куріння. Це допоможе запобігти горіння тютюну. Можна робити це навіть частіше, чим частіше продувати кальян, тим довше протримається тютюнова суміш всередині. Дути в трубку кальяну потрібно повільно, протягом 10-15 секунд. Занадто часте продування теж не потрібна, іноді це призводить до псування тютюну.
ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ПРОДУВКА НЕ ДОПОМАГАЄ
Іноді навіть під час продування кальян продовжує гірчити. В цьому випадку можна спробувати пересунути вугілля, прибрати їх з середини чаші. Можна прибрати один вугіллячко, якщо ви поклали на фольгу або в калауд 3 шматочки.
Якщо і це не допомогло, зніміть вугілля і відкладіть їх. Потрібно дати кальяну охолодитися. Поки вугілля лежать окремо, акуратно продувайте трубку. В крайньому випадку можна розкрутити клапан, зняти кулька і промити його у воді. Потім знову закрутіть клапан, має допомогти. Але клапани з кулькою залишилися в основному на старих моделях, якщо ви щасливий володар сучасного наргиле, в ньому передбачений внутрішній клапан. Це набагато зручніше. У нових кальяни кулька не залипає, його там просто немає, продування простіша, а ризик проникнення води в шахту мінімальний. Такий кальян можна продувати хоч кожні 2 затяжки, це не зіпсує тютюн.