Горить тютюн в чаші кальяну

Горить тютюн в чаші кальяну

06.09.2019

Всі, хто люблять кальян, підтвердять - занадто швидке згоряння тютюну може зіпсувати всю церемонію і в цілому не є нормою. Зазвичай аромат і густий дим зберігаються протягом 60-90 хвилин, при правильній забиванні. Далі кальян курити не має сенсу, ніякого ефекту розслаблення і приємного смаку ви не помітите.

Якщо кальян починає гірчити раніше, тютюн горить, значить він був підготовлений неправильно. Деякі думають, що можна зіпсувати наргиле, якщо занадто сильно його тягнути, і саме це стане причиною горіння суміші. Насправді немає, від сильної тяги не відбудеться абсолютно нічого. Чи не впливає на гіркоту і шланг, не дуже старе вугілля (його теж часто звинувачують в швидкому згоранні тютюну), ні навіть низькосортні суміші. Але жаростійкість тютюну все ж впливає на процес його горіння.

ЧОМУ ГОРИТЬ ТЮТЮН?

Є 2 основні причини появи такої проблеми: перегріта чаша, і дуже близько розташований вугілля. Найгірше справи йдуть при роботі з керамічною або глиняною чашею - у них занадто гарна теплопровідність, і гріються ці матеріали швидко. На сучасних кальяни такі чаші вже не встановлюють, але в закладах все ще залишилися старі зразки. Навіть досвідчені кальянщики не зможуть приготувати наргиле без гіркуватості, якщо взялися за таку чашку вперше. Звичайно, можна навчитися витримувати потрібну температуру, щоб тютюн не горів, але для цього потрібен час і досвід.

Але, найпоширеніші причини, це:

  • Тютюн перегрівся і став підгорати. Таке буває часто через недосвідченість, або при використанні сумішей з малої жаростойкостью. Зазвичай це відбувається через те, що ви поклали занадто багато вугілля. Наприклад, якщо кальян зроблений на тютюні Buta, Social Smoke, Argelini, Al Fakher і ви на калауд поклали 4 вугілля - суміш швидко почне горіти, так як температура від нього занадто висока.
  • Ви поклали багато тютюну. Знову-таки, не вельми жаростійкого. Через те, що він стосується калауда, він буде прогріватися швидше, і швидше почне горіти.
  • Третя поширена причина - перегріта чаша. Як ми вже говорили, особливо складно працювати з глиняного і керамічної, але і з іншими матеріалами таке може статися. При чому, досить перетримати чашку на 2 хвилини, і тютюн вже почне прогорати, ви відразу помітите це по гіркоти при курінні.

Основний навик хорошого кальянщика - вміння підтримувати потрібну температуру чаші постійно. Для кальянів з калаудом це все причини, якщо ж закрили чашу фольгою, то тютюн може горіти через великої кількості отворів в ній, або занадто великого їх діаметра. Їх не повинно бути мало, інакше кальян не тягнутиме, а й велика кількість дірочок призведе до горіння тютюну. Робити їх, до речі, потрібно голкою, а не зубочисткою або скріпкою.

ЧОМУ ВИНИКАЄ ГІРКОТА ПРИ КУРІННЯ?

Кальян може почати гірчити через 40-60 хвилин після початку куріння, і це вважається нормальним, тютюн прогорів, і щоб продовжити церемонію, його потрібно поворушити. Але іноді гіркоту з'являється відразу після початку куріння, і це може бути викликано такими причинами (деякі з них ви вже знаєте):

  • Ви додали надто багато вугілля.
  • Чаша була нагріта, але не курілася якийсь час (тютюн в таких випадках швидко почне горіти).
  • Тютюну занадто багато.
  • У процесі куріння кальян відклали на довго час (досить буде навіть 10 хвилин), і тютюн почав прогорати.
  • Шишу курять неправильно: роблять неглибокі, маленькі затягування, через які через чашу проходить мало повітря і температура підвищується.

ЯК ВИПРАВИТИ СИТУАЦІЮ?

З такою проблемою стикався кожен, щоб виправити це, вам потрібно:

  • Зняти одне вугілля, або зняти кришку з Клаудіо, щоб охолодити їх.
  • Продути кальян. Але робити це потрібно акуратно, інакше продуете тютюн в чашу і наргиле буде зіпсований повністю.
  • Можна поворушити тютюн, теж дуже акуратно. 
  • Розкурити кальян заново. Продувати і розкурювати потрібно до тих пір, поки не пропадає гіркоту.

Всі навички приходять з досвідом, і, якщо ви новачок, вибирайте жаростійкі тютюн, з ними простіше працювати. Це може бути Нахла або Афзал. Їх можна класти в будь-яку чашу, навіть глиняну, не боячись перегріву.

Рекомендовані товари
icon_callback icon_skype icon_teleg icon_viber